Onderwijs

vwo

Het vwo, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, kent twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen duren zes jaar en bereiden jou voor op een vervolgopleiding aan de universiteit of het hbo. Het vwo wordt gegeven op de Lindenborg in Leek en atheneum (de eerste drie jaren) op de Woldborg in Grootegast en de Ronerborg in Roden.

havo

Het havo, hoger algemeen voortgezet onderwijs, duurt vijf jaar. Met een havo-diploma kun je naar het hbo of naar klas 5 van het atheneum. Het havo wordt gegeven op de Lindenborg, de Ronerborg (eerste drie jaren) in Roden en de Woldborg (eerste drie jaren) in Grootegast.

vmbo

vmbo staat voor ‘voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs’. Het vmbo duurt vier jaar en is opgedeeld in leerwegen.  Na de tweede klas kies je een leerweg. Op de beroepsgerichte leerwegen (bb en kb) kies je na de tweede klas ook een profiel. Het vmbo wordt gegeven op de Nijeborg in Leek, Ronerborg en de Woldborg

Theoretische leerweg (tl)
Met een diploma van de theoretische leerweg krijg je toegang tot het mbo (niveau 4) of klas 4 van het havo.

Kaderberoepsgerichte leerweg (kb)
Met een diploma van de kaderberoepsgerichte leerweg kan je naar de vak-en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4).

Basisberoepsgerichte leerweg (bb)
Met de basisberoepsgerichte leerweg word je goed voorbereid op de basisberoepsopleidingen binnen het mbo (niveau 2).

tl/havo-route 

(nieuw m.i.v. schooljaar 2020-2021)

Leerlingen met een tl/havo-advies kunnen de route tl/havo volgen. Deze leerlingen starten met de tl op de Nijeborg en krijgen een extra maatwerkprogramma. Als de leerling het tl-diploma heeft behaald kan hij/zij doorstromen naar het havo op de Lindenborg. In de eerste twee leerjaren wordt gekeken of de leerling het havo-niveau aankan, als dat blijkt, stroomt hij/zij direct door naar het havo. Leerlingen kunnen ook tl/havo volgen op de Ronerborg in Roden.

praktijkonderwijs

Op het praktijkonderwijs bereiden wij jou goed voor op de toekomst. Wij leren je basisvaardigheden, zodat je zo zelfstandig mogelijk verder kunt in de maatschappij. Praktijkonderwijs wordt gegeven op de Esborg in Roden.

Schakelklas
Als er twijfels zijn of je naar het praktijkonderwijs of de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo (bb) kunt, dan zou je naar de schakelklas kunnen. Je volgt dan bb met extra praktijkvakken. Je krijgt dan de mogelijkheid om door te stromen naar vmbo bb. De schakelklas is op de Esborg. Voor meer informatie, lees hier meer.

Verder bieden wij

technasium
Het technasium is een vorm van bèta/ techniekonderwijs. Met dit onderwijs kun je onder begeleiding van docenten in groepjes zelfstandig werken aan een opdracht. Deze opdrachten komen vaak van opdrachtgevers of bedrijven uit de buurt. Het technasium wordt aangeboden op de Lindenborg.

dalton
Met daltononderwijs is er meer aandacht voor samenwerken, hoe je keuzes maakt en hoe je moet plannen. Je leert verantwoordelijk te zijn voor je leerproces. Bij daltononderwijs werken we volgens vijf kernwaarden: verantwoordelijkheid, samenwerking, effectiviteit, zelfstandigheid, reflectie.

Lees hier onze infogids voor het schooljaar 2020-2021.