Kosten voor het voortgezet onderwijs op een rij

Lesgeld 
In Nederland heeft ieder kind recht op goed onderwijs. U hoeft geen lesgeld te betalen voor uw kind in het voortgezet onderwijs. Let op: tot 18 jaar is er vrijstelling van wettelijk lesgeld.

Schoolboeken en device’s
De meeste schoolboeken en andere lesmaterialen worden gratis beschikbaar gesteld door de middelbare school waar uw zoon of dochter onderwijs volgt. Sommige lesmaterialen moet u zelf betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om woordenboeken, een rekenmachine, de Bosatlas, een laptop, een agenda of gymspullen. De school informeert ouders/verzorgers welke boeken en lesmaterialen zij zelf aan moeten schaffen.

Vrijwillige ouderbijdrage 
De school kan vragen om een vrijwillige ouderbijdrage, bijvoorbeeld voor een schoolkamp, excursie of culturele activiteit die wordt georganiseerd voor uw kind. U bent niet verplicht om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. De school mag uw zoon of dochter dan wel uitzonderen van de activiteiten en moet in dat geval voor een vervangende opdracht zorgen.

Kosten schoolvervoer
In de meeste gevallen komen leerlingen op de fiets naar school. Wellicht heeft uw zoon of dochter een nieuwe fiets nodig, houd dan rekening met deze kosten. Reist uw kind met het openbaar vervoer? Dan zijn de reiskosten voor eigen rekening. Abonnementen zijn vaak voordeliger dan losse kaartjes. Voor leerlingen met een beperking is soms een tegemoetkoming in de kosten voor het schoolvervoer mogelijk. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden.    

Overige kosten 
Als uw kind naar het voortgezet onderwijs gaat, krijgt u met kosten te maken waar u wellicht niet meteen aan denkt. Hierboven zijn al een aantal kosten behandeld, maar vergeet een goede schooltas, schrijfgerei, passers, kaftpapier en schriften niet. En wat dacht u van een goed regenpak, voor als uw kind een aantal kilometers moet fietsen naar school?

Schoolkosten verschillen
De schoolkosten kunnen per school verschillen. Uw zoon of dochter kan bij rsg de Borgen terecht op vestigingen in Leek, Roden en Grootegast. Informeer bij de vestiging van de keuze van uw zoon of dochter naar de exacte schoolkosten voor het nieuwe schooljaar. Zie hier de contactgegevens.

Tegemoetkoming in de schoolkosten

Het kan zijn dat u voor een tegemoetkoming in de schoolkosten van uw zoon of dochter in aanmerking komt. Kijk voor meer informatie op www.studiefondsgroningen.nl(voor leerlingen van de Lindenborg en Nijeborg in Leek en de Woldborg in Grootegast)of op www.leergeld.nl.

·Het Studiefonds H.E. Kloosterhuis geeft financiële steun aan leerlingen en oud-leerlingen van de vestigingen Lindenborg en Nijeborg van rsg de Borgen in Leek. Met deze steun wil het Studiefonds de leerlingen in staat te stellen hun diploma te halen of om een studie te volgen aan een Nederlandse of buitenlandse onderwijsinstelling. Het Studiefonds H.E. Kloosterhuis is opgericht met de nalatenschap van een oud-medewerker van het Nienoord College in Leek, de voorloper van rsg de Borgen. Voor meer informatie en de aanvraag van financiële steun, kunt u een e-mail sturen naar Roel Swint en Martin Boersma?

Heeft u nog vragen? 
Neem dan contact met ons. Wij helpen u graag.