Leerboot voor techniekafdeling vmbo
25 juni 2020

Leerboot voor techniekafdeling vmbo

​​De techniekafdeling van de Nijeborg van rsg de Borgen werkt steeds nauwer samen met het bedrijfsleven en andere scholen. Een concreet voorbeeld hiervan is de ‘leerboot’ die de school voor vmbo in Leek van ROC Friese Poort heeft gekregen. Afgelopen week werd de boot met vereende krachten op de Nijeborg gebracht. Even leek het erop dat hij niet in het lokaal zou passen. Maar dit is uiteindelijk toch gelukt met een kraan van de Firma Stuut, die op de millimeter nauwkeurig moest manoeuvreren. Na de zomervakantie kunnen de leerlingen met deze boot uitdagende opdrachten uitvoeren.

Met het gebruik van deze boot leren de leerlingen in de praktijk hoe ze de bedrading aan moeten leggen voor elektrische apparaten aan boord. In plaats van de gebruikelijke schakelborden aan de wand in het praktijklokaal kunnen ze nu aan den lijve ondervinden, hoe het in het ‘echt’ werkt. Ook leren ze hoe je een boot betimmert met op maat gemaakte kastjes.

Leerlingen enthousiasmeren voor techniek
Binnen het vmbo wil rsg de Borgen leerlingen enthousiasmeren voor een opleiding in de techniek. Leerlingen hebben vaak geen idee wat er allemaal mogelijk is met techniek. “Techniek? Dat is niets voor mij”, wordt vaak gezegd. Er is een grote vraag vanuit de bedrijfswereld naar goed opgeleide techneuten, voor leerlingen liggen hier ongekende mogelijkheden. Het vmbo van rsg de Borgen wil de leerlingen juist laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn om een leuke en uitdagende baan in deze steeds uitgebreidere sector te vinden.

Nieuwe ideeën uitgewerkt
Onderwijs is altijd in beweging en de techniekafdeling van rsg de Borgen wil optimaal insteken op nieuwe ontwikkelingen. Er is een bewuste keuze gemaakt om het techniekonderwijs een andere invulling te geven en met de subsidieregeling van Sterk Techniekonderwijs heeft de school hiervoor een mooie impuls gekregen. Met verschillende partners uit de regio worden de nieuwe ideeën uitgewerkt.

Enorme kick
Naast het werken aan een echte boot, gaan de leerlingen met drones aan de slag, digitaal lassen, 3D-printen en ontwerpen. Het geeft een enorme kick als ze na hun inspanningen kunnen zien dat het ook echt werkt! Leerlingen ontwikkelen zo verschillende vaardigheden die hen goed van pas komen in het bedrijfsleven. En wat is er nu leuker dan met je klasgenoten aan een gezamenlijk project te werken. Techniek is zeker niet alleen voor jongens, ook voor meiden zijn er volop leuke en uitdagende projecten en mogelijkheden
 

Reageren