Eindexamens voortgezet onderwijs in volle gang
woldborg | 27 mei 2021

Eindexamens voortgezet onderwijs in volle gang

​​GROOTEGAST – Op maandag 17 mei zijn de centraal schriftelijk eindexamens voor het voortgezet onderwijs van start gegaan. Hiermee is een spannende tijd voor vele scholieren begonnen. Tot en met 1 juni zullen velen van hen in de studieboeken zitten, om alles wat ze geleerd hebben vervolgens op de juiste manier op hun examenpapier te schrijven. Het is alweer even geleden dat er centraal eindexamens waren, aangezien deze vorig jaar vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan. Nu is er echter alles aan gedaan om ze toch te kunnen afnemen.

Een van de leerlingen die momenteel vol met zijn eindexamens bezig is, is Bram Guikema van De Woldborg in Grootegast. Afgelopen week heeft hij examen gedaan voor de vakken Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en economie. “Ik heb er een vrij goed gevoel over”, zegt hij. “Van de coronamaatregelen merk ik weinig. Ik weet wel hoe examens voorgaande jaren gingen en ik heb het idee dat er niet echt een verschil is. In een examenlokaal moet je altijd al ver uit elkaar zitten en dat is nu niet anders. Het enige verschil is denk ik dat we bij binnenkomst en als we weer weggaan een mondkapje moeten dragen, maar daar is iedereen eigenlijk al wel aan gewend”.

Echt gespannen is Bram niet in deze periode. “Ik ben er vrij relaxed onder, maar dat komt ook omdat ik vrij goed het examen in ben gegaan. Ik stond slechts één onvoldoende, een 5,3 op wiskunde, maar aangezien ik dit examen al gehad heb en vrij goed heb gemaakt, hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken”. Dat Bram vrij ontspannen de examens in gaat, komt mede door de goede organisatie van De Woldborg. “Iedereen moet vijftien minuten van te voren aanwezig zijn, waardoor je nog even een rustmomentje hebt voordat je aan het examen begint”, legt hij uit. “Hier krijgen we tevens een flesje water mee, wordt ons nogmaals de regels uitgelegd en krijgen we de mogelijkheid om te controleren of we alles hebben wat we nodig hebben. Tijdens het examen is het tevens toegestaan om te eten en dat vind ik wel prettig. Na de examens blijf ik meestal nog even op school om alvast de volgende examens voor te bereiden”.

Deze week staan voor Bram nog twee examens op het programma. Daarna gaat hij de hele zomervakantie werken en hoopt hij uiteraard van harte dat hij over een aantal weken een positief telefoontje krijgt van zijn mentor. “Ik heb een geweldige tijd gehad op De Woldborg, maar hoop na de zomer natuurlijk niet meer terug te hoeven keren”, lacht Bram. “Volgend schooljaar ga ik een opleiding volgen met betrekking tot probleemjongeren en drugsverslaafden. Daar heb ik heel veel zin in!” Eerst ligt bij Bram nog even de focus op deze week, om de examens goed af te ronden. “Daar heb ik alle vertrouwen in. Nog even doorzetten en dan straks volop aan het werk”, aldus Bram.

Met dank, artikel en foto van destreekkrant.nu