Leerlingen redden drenkeling uit water
nijeborg | 6 februari 2017

Leerlingen redden drenkeling uit water

​​Dankzij een kordate reddingsactie kon rolstoeler Jan Pieters vorige week van een wisse verdrinkingsdood worden gered. Zijn redders werden maandagmiddag in Tolbert gehuldigd.

Bewoner Jan Pieters van De Zijlen, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Tolbert, beleefde vorige week een benauwd avontuur. Tijdens een wandeling met zijn begeleidster Sietske Heida drukte hij per abuis op de verkeerde knop van zijn elektrische rolstoel. In plaats van vooruit reed het voertuig achteruit. Zo reed hij pardoes een sloot in.

,,Ik zag het voor mijn ogen gebeuren’’, blikte begeleidster Sietske Heida gistermiddag terug op het incident. ,,Ik zag hoe Jan de sloot in plonsde.’’ Heida bedacht zich geen moment. Ze sprong onmiddellijk te water om het leven van haar cliënt te redden. Gelukkig stond Heida er niet alleen voor. Juist op dat moment kwam medebewoonster Atje de Boer op haar fiets aanrijden. Samen slaagden zij erin het hoofd van de drenkeling minutenlang boven water te houden waardoor een wisse verdrinkingsdood kon worden voorkomen.

Leerlingen

Nog voordat Heida zelf te water ging had zij 112 al gewaarschuwd om brandweer en politie en een traumaheli te alarmeren. Geluk bij ongeluk was dat een groep van tien 12- en 13-jarige leerlingen van klas N1L van de Nijeborg op dat moment in de buurt waren.

De leerlingen kwamen af op het hulpgeroep. Op aandrang van begeleidster Heida renden zij naar dagbestedingsgebouw Het Baken om meer hulptroepen in te schakelen. Ook namen zij warme dekens mee waarbij de drenkeling die licht onderkoeld uit het water werd gehaald, warm kon worden gehouden. Na te zijn gealarmeerd door de leerlingen spoedde ook activiteitenbegeleidster Margreet Wolters zich in vliegende haast naar de plek des onheils. Wolters ging eveneens te water. Uiteindelijk slaagden de drie redders erin om de drenkeling uit zijn rolstoel te sjorren en met vereende krachten op de wal te helpen.

‘Zeer prijzenswaardig’

De Leekster burgemeester Berend Hoekstra en directeur-bestuurder Hetty de With van De Zijlen waren maandagmiddag vol lof over de inzet van de drie volwassen redders en de tien leerlingen van de Nijeborg. ,,In plaats van de andere kant op te kijken, kwamen jullie meteen in actie. Dat is zeer prijzenswaardig’’, zei Hoekstra. De reddingsactie was zo kordaat dat hulpdiensten als politie en brandweer nauwelijks nog in actie hoefden te komen. De actie van de brandweer bleef beperkt tot het uit het water halen van de rolstoel.

Het reddingstrio werd maandagmiddag in de bloemetjes gezet. De leerlingen kregen uit handen van slachtoffer Jan Pieters een bioscoopbon.

Leerlingen van de Nijeborg en burgemeester Berend Hoekstra waren bijeen in de dagbestedingslocatie De Baken om de redding van de Jan Pieters uit het water door de leerlingen te vieren. De burgemeester hield een kort toespraakje.

Reageren