Meer ruimte voor onderwijs Oekraïense kinderen op De Woldborg in Grootegast
woldborg | 7 maart 2023

Meer ruimte voor onderwijs Oekraïense kinderen op De Woldborg in Grootegast

​​Westerkwartier wil met drie noodlokalen een einde maken aan het ruimtegebrek voor voortgezet onderwijs aan scholieren uit Oekraïne in Grootegast.

Oekraïense vluchtelingen in de middelbare- en basisschoolleeftijd uit Westerkwartier krijgen centraal onderwijs in Grootegast. Het basisonderwijs is ondergebracht bij cbs Jan Kuipersschool en het voortgezet onderwijs (vmbo) op De Woldborg in Grootegast, onderdeel van rsg De Borgen. Maar het schoolgebouw aan de Kersenlaan in Grootegast zit met 150 leerlingen, onder wie 30 Oekraïense, aardig vol.

Volgens deelschoolleider Ingrid Mars is er op het plein bij de school genoeg ruimte voor noodlokalen die ruimte kunnen bieden aan het Oekraïne-onderwijs, waaronder de ‘schakelklas’ van De Woldborg.

Groei leerlingental

,,In die klas worden leerlingen ondergedompeld in het Nederlands’’, zegt Mars. ,,Ze krijgen er een aantal andere vakken bij en doen mee aan schoolbrede projecten. Het idee is dat ze na een jaar zoveel mogelijk doorstromen naar het regulier Nederlands onderwijs, dus dat leerlingen op havoniveau dan naar de Lindenborg in Leek gaan. Of dat binnen een jaar realistisch is, weten we nog niet omdat we nog geen jaar draaien.’’

Van een uitbreiding van De Woldborg was vorig jaar nog geen sprake. In 2021 leek de school zelfs te sluiten door een fusie met Terra Oldekerk. Die ging niet door, onder meer vanwege de voorgenomen fusie van Terra met het Drenthe College.

Volgens Mars maakt De Woldborg, los van het onderwijs aan Oekraïense kinderen, een succesvolle doorstart als zelfstandig onderdeel van rsg De Borgen. ,,We verwachten weer groei door een nieuw onderwijsconcept. Daarvoor werken we meer samen met het bedrijfsleven en bijvoorbeeld het mbo. Kaderleerlingen die in een vak goed zijn, kunnen daarin bij ons ook tl-examen doen. Dat was al zo, maar veel basisscholen wisten dat nog niet.’’

Artikel door: Frits Poelman, Dagblad van het Noorden

Reageren