Onderwijs

vwo

Het vwo, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, kent twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen duren zes jaar en bereiden jou voor op een vervolgopleiding aan de universiteit of het hbo. Het vwo wordt gegeven op de Lindenborg in Leek.

havo

Het havo, hoger algemeen voortgezet onderwijs, duurt vijf jaar. Met een havo-diploma kun je naar het hbo of naar klas 5 van het atheneum. Het havo wordt gegeven op de Lindenborg, de Ronerborg (eerste drie jaren) in Roden en de Woldborg (eerste twee jaren) in Grootegast.

vmbo

Vmbo staat voor ‘voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs’. Het vmbo duurt vier jaar en is opgedeeld in leerwegen.  Na de tweede klas kies je een leerweg. Op de beroepsgerichte leerwegen (bb en kb) kies je na de tweede klas ook een profiel. Volg je de theoretische leerweg, dan hoef je pas na de derde klas een sector te kiezen.

tl (theoretische leerweg)
Met een diploma van de theoretische leerweg krijg je toegang tot het mbo (niveau 4) of klas 4 van het havo.

gl (gemengde leerweg)
De gemengde leerweg is een voorbereiding op het mbo (niveau 4). In de gemengde leerweg krijg je een theorievak minder dan in de theoretische leerweg. Hiervoor in de plaats krijg je dan een praktijkvak.

kb (kaderberoepsgerichte leerweg)
Met een diploma van de kaderberoepsgerichte leerweg kan je naar de vak-en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4).

bb (basisberoepsgerichte leerweg)
Met de basisberoepsgerichte leerweg word je goed voorbereid op de basisberoepsopleidingen binnen het mbo (niveau 2).

Het vmbo wordt gegeven op de Nijeborg in Leek, Ronerborg en de Woldborg.

praktijkonderwijs

Op het praktijkonderwijs bereiden wij jou goed voor op de toekomst. Wij leren je basisvaardigheden, zodat je zo zelfstandig mogelijk verder kunt in de maatschappij. Praktijkonderwijs wordt gegeven op de Esborg in Roden.

Verder bieden wij:

technasium

Het technasium is een vorm van bèta/ techniekonderwijs. Met dit onderwijs kun je onder begeleiding van docenten in groepjes zelfstandig werken aan een opdracht. Deze opdrachten komen vaak van opdrachtgevers of bedrijven uit de buurt. Het technasium wordt aangeboden op de Lindenborg.

tl/havo-route

In de tl/havo-route kun je terecht met een tl-advies op tl-niveau. Scoor je voor bepaalde vakken hoger dan het tl-niveau dan word je in een traject op maat voor die vakken uitgedaagd op havoniveau. De tl/havo-route wordt gegeven op de Nijeborg.

havo/tl-route

Als je nog niet volledig het havoniveau hebt maar dit later misschien wel zou kunnen halen is de havo/tl-route voor jou geschikt. In de havo/tl-route is les op havo-niveau het uitgangspunt. Via deze doorgaande leerroutes kun je in zes jaar een havodiploma halen. Voor meer informatie kijk op vestiging Lindenborg.

schakelklas

Als er twijfels zijn of je naar het praktijkonderwijs of de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo (bb) kunt, dan zou je naar de schakelklas kunnen. Je volgt dan bb met extra praktijkvakken. Je krijgt dan de mogelijkheid om door te stromen naar vmbo bb. De schakelklas is op de Esborg.  Voor meer informatie, kijk op de Esborg.