19-jarige maakt prachtige documentaire over klimaatverandering in Noord-Nederland
lindenborg | 22 april 2022

19-jarige maakt prachtige documentaire over klimaatverandering in Noord-Nederland

​​

Martijn Meulenbelt, zesdejaars vwo-leerling op de Lindenborg, maakte een prachtige documentaire over de klimaatverandering in (Noord) Nederland. De documentaire is zijn versie van een profielwerkstuk die elke havo of vwo-leerling in zijn laatste jaar volbrengt. Martijn heeft ambities om later in de foto- en filmindustrie aan de slag te gaan en dat zie je in het werkstuk terug. Het is professioneel aangepakt compleet met drones en lokale klimaatwetenschappers die worden geïnterviewd.  

De documentaire is onlangs afgespeeld voor een select publiek. Behalve Martijn waren ook zijn begeleider (Rienk de Vos), de directie van de Lindenborg (Dennis Volmer en Daisy Smit) en enkele geïnterviewde klimaatwetenschappers aanwezig. Na een korte introductie van Martijn volgde de een-uur-durende film die met, maar liefst, een 10 is bekroond.

Totstandkoming van de documentaire 
Het profielwerkstuk is een groot werkstuk dat geschreven wordt in het laatste jaar op de middelbare school. Leerlingen mogen zelf een onderwerp kiezen. Martijn koos ervoor om niet over het onderwerp ‘klimaatverandering’ te schrijven, maar te filmen. Martijn filmt graag. Sinds 2020 is hij dan ook trotse eigenaar van The Woodpacker. Ook voor rsg de Borgen, de scholengemeenschap waartoe de Lindenborg behoort, heeft hij al meerdere succesvolle opdrachten volbracht. Recentelijk is dit artikel over zijn verzette werk en ambities gepubliceerd.   

Desalniettemin was zijn aardrijkskunde leraar en tevens zijn profielwerkstukbegeleider Rienk de Vos erg onder de indruk: “Je kan duidelijk zien dat Martijn er veel tijd en energie in heeft gestopt. De camerabeelden zijn prachtig en het vormt een geheel met voice-overs die met een David Attenborough-achtige stijl zijn opgenomen.”  

David Attenborough heeft met zijn laatste publicatie A Life on Our Planet impact gemaakt. De film is een krachtig relaas uit de eerste hand over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties. En met het nieuwste VN-klimaatpanel IPCC-rapport, dat afgelopen maandag is uitgebracht, is ‘klimaatverandering’ nog altijd onderwerp van gesprek dat met de dag belangrijker wordt. 

Op de foto bovenaan de pagina v.l.n.r Paul Tameling (Algemeen bestuur Waterschap Noorderzijlvest), Luuk van der Naalt (oud-leerling Lindenborg) en Martijn Meulenbelt.

Reageren