Reacties van eindexamenkandidaten: 'In principe zou ik met twee vingers in de neus moeten slagen volgend jaar'
lindenborg | 14 juni 2023

Reacties van eindexamenkandidaten: 'In principe zou ik met twee vingers in de neus moeten slagen volgend jaar'

​​

Het was een spannende dag voor eindexamenkandidaten. De verlossende telefoontjes zijn inmiddels gepleegd en scholieren druppelen binnen op RSG De Borgen in Leek om hun cijferlijst op te halen. RTV Noord wachtte ze op met felicitaties of troostende woorden.

'Ben je diep bedroefd?', vraagt verslaggever René Walhout aan de gezakte Luca Pieterse. 'Nou, als je zo naar me kijkt: eigenlijk niet.' Zijn vriend Enzo van Dijk Bensalah staat er breed naast te glimlachen, waardoor je zou denken dat hij wél geslaagd is. 'Nee, zeker niet. Maar de helft van mijn cijferlijst blijft staan. Dus in principe zou ik met twee vingers in de neus moeten slagen volgend jaar.'

Herexamen zit er niet in, want Bensalah heeft meer onvoldoendes dan voldoendes gehaald. Nog niet het studentenleven in dus, maar de jongemannen incasseren het slechte nieuws als volwassen mannen.

'Cijferlijst ophalen en klaar hier'

Het is niet overal kommer en kwel. Bij de meeste leerlingen is het feest. Ook bij twee jongens die toch nog wel even in de stress zaten. 'Zelf twijfelde ik over wiskunde, wat ik een lastig vak vind. Dan denk je dat het misschien niet goed gaat, maar dat was gelukkig niet het geval.' De scholier naast hem had eerst geen twijfels. 'Na het laatste examen dacht ik: dit zit wel goed. Maar elke dag dat het dichterbij komt, begint toch de twijfel meer te komen.' Maar eind goed, al goed dus. 'Cijferlijst even ophalen en dan zijn we klaar hier.'

Een andere leerling was bang voor een herexamen, maar kreeg toch goed nieuws via de telefoon. Hij denkt nog even niet aan zijn studie, want die begint pas in september. Eerst feest vieren. 'Wat ga je dan doen?', doelt Walhout op zijn studiekeuze.

De geslaagde is inderdaad nog niet bezig met zijn nieuwe studie: 'Dit weekend met mijn vader naar Barcelona.' Wat de studie betreft: International Business in Groningen.

Artikel en foto's door: RTV Noord

Reageren